История на гоблените

Write By: margo Published In: Истории за гоблени Created Date: 2017-06-22 Hits: 1547 Comment: 0

Произход и кратка история на гоблените.

Гоблените са познати още от дълбока древност. За тяхна родина се счита древен Египет, където се появяват под формата на стенни пана. В Европа гоблените са използвани както за украса, така и по необходимост, като изолатор от студ не по-зле от днешните модерни материали. Каменните стени на храмовете и замъците били покрити с ръчно избродирани от десетки майстори стенни пана. За изработката им се използвали най-фини копринени конци, оцветявани по специална технология която запазвала багрите ярки дълго време. Образци на това древно изкуство се пазят и до днес във френските, испанските музеи и в Дрезденската галерия.

Наименованието си гоблените носят от френската фамилия Gobelin, собственици на килимарска работилница, по-късно прераснала във фабрика. Най-блестящият й период е от времето на Луи ХIV и продължава до края на XVIII в. Дворцовата фабрика се специализира в техниката от лис (ниска основа) и произвежда стенни гоблени с огромно разнообразие - от класически бароковите решения на Шарл льо Брьон до стенни гоблени алантур от края на XVIII в.

В България за начало на гобленарското изкуство се считат стенните платна "Плащаници", изработени във Враца още през Средновековието. Най-близо до гобленарската техника са чипровските и котленските килими, с направата на които българската жена е претворявала своето въображение и фантазия. Бабите ни ги използват както за застилане на пода и на дървени одъри за спане, така и за украса като пана и стенни ковьори. Гоблените, които познаваме днес, в България започват да се бродират едва в началото на ХХ в. Първите гобленарки се снабдяват с оригинални конци от Германия, а по-късно започват да си поръчват комплекти от прочутата гобленарска къща на Вилер. Якоб Вилер основава своята работилница на 1. IV. 1893 г. в Берлин. Бизнесът му процъфтява докато пожар през втората световна война не унищожава всички Вилерови модели и Якоб е принуден да започне всичко от нула. Той обикаля клиентите си, заснема гоблените и продължава работата си. Едни от най-лоялните му клиенти се оказват в България. Благодарение на тях той успява да възстанови много от изгубените си модели.

Днес гобленарското изкуство продължава да се развива и усъвършенствува. Създават се дизайни с различни видове бодове, а използваните материали при изработката им са все по разнообразни.

Tags:

Leave A Comment

Captcha